bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Završena 6. smotra „Dana janjevačke riječi“

06.05.2016.

Mladi Janjevci kulturom i umjetnošću nastoje očuvati sedamstoljetni identitet: baveći se očuvanjem kulturno-povijesne baštine, tradicije, govora i običaja janjevačke zajednice, Udruga Janjevo Zagreb organizator je i ove već 6. po redu smotre pod nazivom „Dani janjevačke riječi” koja se od 1. do 3. svibnja održala u Janjevu.

Zanimljivost ove manifestacije je što se svake godine upriličuje u jednom od mjesta, Kistanje, Janjevo i Zagreb, koja broje veliki broj stanovnika podrijetlom iz, danas zbog svoje vjernosti hrvatskom imenu proslavljenog mjesta, Janjeva na Kosovu. Svoju opstojnost  sedam stotina godina u veoma izazovnim povijesnim i gospodarskim okolnostima Janjevci i  danas temelje na hrabrom duhu, snažnoj samosvijesti i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Stoga je nakana ove Smotre obilježavanje 712. obljetnice prvog spomena Janjeva te opstojnosti Hrvata na Kosovu.

Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovalo je stotinjak djece iz osnovnih i srednjih škola iz Janjeva, Kistanja i Zagreba. Uoči otvaranja manifestacije, mladi su prvoga dana susreta pohodili marijansko svetište Gospe Letničke u 80 km udaljenoj Letnici. Na svečanom otvaranju Smotre nazočnima se pozdravnim govorom obratio gosp. Josip Ancić, predsjednik Udruge Janjevo Zagreb, potom veleposlanik RH na Kosovu gosp. Zoran Vodopija, kao i domaćin Smotre tj. župnik u Janjevu don Matej Palić. Prve večeri izvedeno je nekoliko predstava na janjevačkom narječju koje su izveli mladi izvođači iz Janjeva i Kistanja te svojim radom oduševili publiku.

U subotu 2. svibnja sudionike smotre „Dani janjevačke riječi” primio je kosovski biskup Dodë Gjergji. U svome nagovoru biskup je nadahnuto potaknuo mlade da ostaju vjerni Bogu i katoličkoj Crkvi, te da se ne umore raditi za dostojanstvo i dobro naše civilizacije kako bi svaki čovjek našao put povratka svome Ocu. Biskup je istaknuo kako katolička zajednica na Kosovu, koja broji svega 2% katolika, treba i voli Janjevce, treba one koji žive i s ljubavlju slijede Evanđelje.

U nastavku druge večeri Smotre mladi su ponudili bogat program od nekoliko predstava i recitala na janjevačkom narječju, a djevojke obučene u narodne nošnje podsjetile su nazočne o nekadašnjem životu u Janjevu kada je u njemu živjelo mnogo više ljudi nego što živi danas.

U nedjelju su svi izvođači sudjelovali na pučkoj Misi u župnoj Crkvi sv. Nikole u Janjevu, a neki su glazbeno i obogatili liturgiju. Družeći se međusobno mladi su nastupili i 3. večer te oduševili svojom voljom za očuvanje tradicije, višestoljetnih običaja te sveukupne baštine svoga starog zavičaja.

Udruga Janjevo Zagreb u suradnji sa širom janjevačkom zajendicom također izdaje godišnjak „Zvono“, stipendira janjevačke studente, izradila je dva izdanja monografije „Janjevo – 7 stoljeća opstojnosti Hrvata na Kosovu“, organizira znanstveno-istraživačke skupove te malonogometne turnire.

Smotra pod nazivom „Dani janjevačke riječi“ promiče identitet svih danas u velikom broju raseljenih Janjevaca, te sve Hrvate u cjelini podsjeća na ponosnu sedamstoljetnu borbu za hrvatsko ime i katoličku vjeru, te napose jezik bez kojega jedan narod niti živi niti opstaje.

Izvor: LAUDATO

UDRUGA JANJEVO ZAGREBSredišnji ured
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI KONTAKTIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.
UDRUGA JANJEVO ZAGREBSjedište
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI PARTNERIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.

Copyright  Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.

Copyright Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.