bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

VAŽNA OBAVIJEST

04.03.2016.

Vrlo poštovane Janjevke i Janjevci,

velika nam je čast obznaniti van novonastale okolnosti koje su se dogodile u našoj najbrojnijoj zajednici u Zagrebu.
Kolorit različitih udruženja unutar janjevačke zajednice koje su bile aktivne na zagrebačkom području, imale su za cilj promoviranje i očuvanje kulturno-povijesne baštine Janjeva te humanitarni rad u pomoći socijalno najugroženijim članovima janjevačke zajednice. Dosadašnjim aktivnostima svako ovakvo udruženje je na svojim aktivnostima nastojalo dati, u skladu sa svojim mogućnostima, obol u očuvanju vrijednosti i posebnosti koja nas je kroz sedam stoljeća izbivanja iz matice Hrvatske obilježilo do današnjih dana. Jedna od najbitnijih odlika naše posebnosti je očuvanje hrvatskog identiteta i vjernost katoličkoj vjeri, koje su nam naši preci ostavili u naslijeđe.
Ti isti preci ostavili su nam i jednu posebnost a to je ZAJEDNIŠTVO, u dobru i zlu. Da nije bilo tog zajedništva unutar naše zajednice, odavno bi se obistinila latinska izreka: Divide et impera! (Zavadi, pa vladaj!), a koju su nastojali obistiniti različiti osvajači kroz svoje programe nacionalnog hegemonizma.
Taj duh zajedništva iznjedrio je da, u novonastalim okolnostima, u Zagrebu, danas postoji jedna udruga (Udruga Janjevo – Zagreb) koja ima za cilj: očuvanje, njegovanje, promoviranje i podsjećanje na našu bogatu baštinu i povijest, koju smo kao najstarija hrvatska dijaspora sa sobom ponijeli u jedinu domovinu – HRVATSKU.

Izniman odraz zajedništva iskazali su članovi ugašene udruge (Hrvatsko društva Janjevo), koji su sa svojim mladim i starim članovima prešli u Udrugu Janjevo – Zagreb i time još više osnažili aktivnosti i nastojanja Udruge u zajedničkom cilju.
Mladost i snaga, ništa su bez iskustva i mudrosti starijih članova naše zajednice. Upravo je ta sinergija mladih i starijih ono što nas drži na okupu i ono što čini našu janjevačku zajednicu posebnom. Upravo to je ona nit koja nas veže i obvezuje da ne zaboravimo kako sami možemo ponešto, ali zajedno možemo polučiti mnogo više!
Na mladima ostaje da očuvaju sve što su naši preci godinama brižno čuvali i njegovali, a na starijima je odgovornost da svoja znanja i iskustva prenesu na buduće naraštaje.
Zajedništvo koje stoljećima čuva svoje hrvatsko porijeklo, katoličku vjeru, tradiciju i običaje, sada je oformljeno u jednoj Udruzi koja će svojim djelovanjem savjesno i odgovorno raditi u ovu svrhu.

Srdačan pozdrav svim Janjevkama i Janjevcima u domovini i dijaspori!

Vaša Udruga Janjevo – Zagreb

UDRUGA JANJEVO ZAGREBSredišnji ured
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI KONTAKTIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.
UDRUGA JANJEVO ZAGREBSjedište
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI PARTNERIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.

Copyright  Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.

Copyright Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.