POVIJEST JANJEVA

Migracije
stanovništva

RASELJAVANJE I DOSELJAVANJE STANOVNIŠTVA

Prestankom rada rudnika u Novom Brdu i Janjevu 1690. godine napustio je dio stanovništva Janjevo. Pojedine obitelji se privremeno sklanjaju u Prizren i druga mjesta, da bi se prestankom opasnosti opet vratile u Janjevo. Veći dio stanovništva porijeklom iz Dubrovnika ostao je ipak i dalje živjeti ondje, pouzdajuči se u pomoć Dubrovačke Republike i trpeljivost turskih vlasti prema njima. Da je doista bilo tako potvrđuje bavljenje preradom plemenitih metala koje u Janjevu nikad nije prestalo, iako je rudarska djelatnost zamrla.

https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/migracije.png
bt_bb_section_top_section_coverage_image

Gubeći dio svoga stanovništva stizali su, međutim, u Janjevo novi doseljenici koji su dolazili iz drugih dubrovačkih naselja. U doba općeg previranja i seobe stanovništva izazvanog teškim porazima turske vojske mnoge su obitelji iz Bosne i Hercegovine i južnih dijelova Hrvatske bježale prema istoku. Prema usmenoj predaji neke su se obitelji najprije zaustavljale u Albaniji i potom selile u Janjevo.

Prema Jovanu Cvijiću, koji se prvi bavio zapisivanjem narodne predaje, u Janjevu je 1910. godine bilo 515 kuća od kojih 400 katoličkih obitelji, 75 kuća Albanaca i albanskih poturica te 20 kuća izbjeglica iz Srbije, 2 kuće Turaka Šamlija (Šam u Siriji), i uvjetno rečeno 80 kuća islamiziranih Roma. Od Latina (kako pravoslavci nazivanju Janjevce katolike) dvije su samo obitelji porijeklom iz Staroga Janjeva, drugim riječima starinom iz Dubrovnika: Glasnovići i Palići sa ukupno 110 kuća. Njima valja, također, pridodati Macukiće, Čifit-Koliće i Guciće koji su nesumnjivo iz Dubrovnika. I ostale su obitelji porijeklom iz Dubrovnika, doseljene iz dubrovačkih naselja na Kosovu u razdoblju od prije 400 ili 250 godina. Tako su Ćibarići, Grgići, Krljuk, Ajtići i Lukići doseljenici iz Letnice. Ivanovići iz Kratova i navodno iz Gračanici u Bosni. Mitrovići su vjerojatno iz Peći, a Gečevići iz Kačanika. Tu su također i tri velika roda Cirimotića, Filića i Krasnića. Iz okolice Novoga Brda su Brajsavci iz sela Brajsovca (Bresaljce).

KONTAKT OBRAZAC

Pošaljite nam email

Pokušavamo odgovoriti na svaki poslani email. Molimo vas imajte strpljenja.
Adresa
Avenija Dubrava 220,
HR - 10000 Zagreb
Email
info@udrugajanjevozagreb.hr
095 511 0808

  UDRUGA JANJEVO ZAGREBSredišnji ured
  Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
  LOKALNI KONTAKTIGdje nas možete naći?
  https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
  PRATITE NASDruštvene mreže
  Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.
  UDRUGA JANJEVO ZAGREBSjedište
  Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
  LOKALNI PARTNERIGdje nas možete naći?
  https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
  PRATITE NASDruštvene mreže
  Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.

  Copyright  Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.

  Copyright Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.