bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Hrvati dobivaju još jednog mučenika komunizma i blaženika Crkve – fra Serafina Glasnovića

30.08.2016.

„Krv mučenika sjeme je novih kršćana“ (Tertulijan III st.)

Hrvati katolici s velikom radošću dočekuju kraj 2016. – fra Serafin Kodić Glasnović, Hrvat i mučenik komunizma, bit će proglašenim blaženikom Katoličke Crkve. Nakon Alojzija Stepinca i Miroslava Bulešića hrvatski narod dobiva trećeg svećenika blaženika koji je bio žrtva komunističkog terora i bezumlja. Fra Serafin je ubijen i prije toga strašno mučen od komunista u Albaniji.

Vatikan vodi postupak za proglašavanje blaženim još jednog Hrvata sa Kosova fra Alojzija Palića koji je ubijen 1913. od srpsko-crnogorske vojske na Kosovu kada su nakon Balkanskih ratova Srbi i Crnogorci počinili strašne zločine nad albanskim i drugim nesrpskim stanovništvom Kosova i Albanije.

Nakon Prvog svjetskog rata fra Glasnović je ostao u Albaniji, a njegovo rodno Janjevo potpalo je pod Kraljevinu SHS koja je bila poznata po nemilosrdnom progonu Albanaca. I Kraljevina Jugoslavija (po istom obrascu kao i komunistička Jugoslavija), osim Hrvata, najviše je progonila Albance. Osobito je progonila katolike, katoličke intelektualce i svećenike franjevce jer su oni bili nositelji pismenosti i kulture albanskog naroda. Fra Serafin je kao član albanske Provincije S. Navještenja bio definitor provincije i župnik u nekoliko župa. Bio je čovjek velike mudrosti.

Fra Glasnović je djelovao u Albaniji u vrijeme režima zloglasnog komunističkog vođe Envera Hoxhe, vršio je važne službe u tadašnjoj franjevačkoj provinciji. Koliko se zna iz njegovog životopisa, njega se nakon jednog sastanka u Lješu, na kojem se raspravljalo o nekim stvarima za funkcioniranje provincije (a on je bio ekonom provincije) bio je prisiljavan da lažno optuži svoju subraću franjevce na što on nije pristao. Nakon toga je mučen na jako težak način. Umirao je nekoliko dana, bio mu je ozlijeđen dušnik. Uslijed tog mučenja je preminuo.
Jedna medicinska sestra koja ga je njegovala, a brinula se o njemu u franjevačkom samostanu koji je bio pretvoren u bolnicu te kod svoje kuće, također ga je i pokopala. Nakon pada komunističkog režima ona je 1994. prvim franjevcima koji su se tu pojavili rekla da tu počiva jedan njihov subrat. Oni su to mjesto iskopali i našli fra Serafinovo tijelo, pa su ga pokopali u temeljima sadašnje crkve u Lješu gdje i danas počiva.

Prema naputcima pape Ivana Pavla II i kršćanskoj tradiciji koju je spomenuo Tertulijan, zbog izuzetno velikog broja kršćanskih mučenika u XX. stoljeću Crkva odlučuje uzdići na novi blaženika ili sveca one koji su bili istinski svjedoci vjere. Sa fra Glasnovićem to će biti 37 mučenika iz Albanije u periodu 1945-1974. u vrijeme vladavine strašnog komunističkog diktatora Envera Hoxhe.

Veliki broj mučenika dolazi iz bivših komunističkih zemalja širom svijeta. Jedan od brojnih istovjetnih obrazaca komunizma koji je bio zajednički svima od Kine, Sjeverne Koreje, Rusije, Hrvatske, Srbije, Albanije do Kube bio je: ubijanje kršćana i njihovih svećenika, te opće uništavanje kršćanske (posebno katoličke) vjere.

UDRUGA JANJEVO ZAGREBSredišnji ured
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI KONTAKTIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.
UDRUGA JANJEVO ZAGREBSjedište
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI PARTNERIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.

Copyright  Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.

Copyright Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.