bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Kosovo: Hrvatima mjesto u ustavu i u parlamentu

06.09.2013.

Nakon susreta s hrvatskim predjsednikom Ivom Josipovićem, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga izjavila je kako bi Hrvati trebali postati ustavna zajednica.

Kosovski bi Hrvati trebali postati ustavna zajednica kojoj će mjesto u parlamentu biti zajamčeno, najavila je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u petak nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Prištini.

“Predsjedniku Josipoviću još sam jednom izrazila našu posvećenost da hrvatski narod na Kosovu bude ustavna zajednica sa zajamčenim mjestom u skupštini Kosova”, rekla je Jahjaga preko prevoditelja na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta.

I Josipović smatra kako su manjine važna poveznica dviju zemalja. “Albanska manjina u Hrvatskoj i hrvatska na Kosovu važne su poveznice. Znamo da je bilo i problema, mnogi su se iselili, ali drago mi je što hrvatska zajednica ovdje na Kosovu dobiva i nove mogućnosti da se afirmira i da oni koji žele ponovno dođu na Kosovo”, rekao je.

“I Albanci s Kosova dali su izniman doprinos (Hrvatskoj) u svim područjima, od vremena kad smo gradili svoju neovisnost do danas kad sudjeluju kao vrlo istaknuti građani Hrvatske u svim aspektima javnog života”, dodao je.

Josipović je kosovskoj predsjednici čestitao na napretku ostvarenom u pregovorima sa Srbijom i izrazio nadu da će njihovi odnosi uskoro biti poput odnosa bilo kojih drugih dviju zemalja.

“Hrvatska snažno podupire pregovore koji se vode između Kosova i Srbije. Smatramo da je napredak vrlo važan i objema zemljama na tome odajemo priznanje. Ti pregovori koji bi trebali potpuno normalizirati odnose sigurno su dobar put prema Europi i nadamo se da će oni biti nastavljeni u duhu prijateljstva, suradnje i europske vizije povjerenja”, rekao je.

Dvoje predsjednika izrazilo je želju da se gospodarski odnosi Hrvatske i Kosova intenziviraju.

Hrvatski predsjednik koji prvim službenim posjetom Kosovu završava četverodnevnu balkansku turneju koja je obuhvatila i Crnu Goru i Makedoniju, u Prištini se još sastao s premijerom Hashimom Thacijem i predsjednikom parlamenta Jakubom Krasniqijem, a u petak i subotu još su u planu posjeti hrvatskoj zajednici u Janjevu, te hrvatskom kontingentu KFOR-a, kao i manastiru Dečanima. (Hina)

UDRUGA JANJEVO ZAGREBSredišnji ured
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI KONTAKTIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.
UDRUGA JANJEVO ZAGREBSjedište
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI PARTNERIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.

Copyright  Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.

Copyright Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.