bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Stoljetna hrvatska čipka modni je hit i u Britaniji

20.09.2016.

Nema ništa savršenije u tekstilu od čipke jer je efektna i predivno razrađena do detalja – objašnjava Tadija Glasnović zašto je s majstorom tetovaže Nikolom Zorotovićem odabrao baš hrvatsku čipku za motiv koji krasi majice njihova brenda Chypka. Htjeli su stvoriti originalan proizvod, autohton, a ujedno moderan i privlačan.

Vratili se tradiciji

– Inspiracija su nam paška i lepoglavska čipka, ali svaki motiv i sam dizajn ornamenata je naš – kaže Zorotović koji svoje i Tadijine ideje prenosi na papir. Ideje u pravu čipku pretvaraju pomoću stroja za izradu čipke starog više od stotinu godina i tako dobivena čipka izgledom je najbliža onoj koja se ručno radi.

– Naše majice imaju preslike motiva čipke, ali najviše težimo da na majice stavljamo pravu čipku, što je teže i zahtijeva više vremena. Ktome, svi materijali, od onih za majice do kutija za ambalažu, hrvatske su proizvodnje – kaže Tadija. Njihov dizajn oduševio je i Vedrana Ćorluku.

– Njegova djevojka Franka Batelić pokazala mu je naše majice i dizajn ga je oduševio. Drago nam je što nas promoviraju javne osobe kao Ćorluka jer su uzor mladima i tako ćemo ih zaintrigirati da saznaju nešto više o tradiciji i čipkarstvu – kaže Tadija. Njihove majice postale su omiljeni dar, a tražene su i u Švedskoj, Belgiji, Engleskoj, Švicarskoj, Makedoniji… Tadiji i Nikoli cilj je da se uskoro na majicama nađe ručno rađena čipka hrvatskih čipkarica, čiji ih rad fascinira.

I prave čipkarice u biznisu

Višestoljetna tradicija izrade čipke inspirirala je i Paulinu Bahovec iz Harmonie dizajna da osmisli moderan nakit, a kasnije i majice, tunike i haljine s printom čipke. – U svojoj suvenirnici imala sam čipku koju sam prodavala i htjela sam je promovirati i iskoristiti i na druge načine osim da stoji u vitrini. Uz pomoć mog zlatara napravila sam srebrni i zlatni nakit s prepoznatljivim oblikom paške čipke, a kasnije sam i osmišljeni print stavila na majice, tunike i haljine. Uskoro planiram raditi podmetače za čaše i ukrasne lampe suvremenih materijala poput pleksiglasa s printom čipke – kaže dizajnerica.

Paška se radi na iglu, lepoglavska na batiće

Čipkarice s Paga u čipkanju upotrebljavaju iznimno tanak konac koji je ujedno i čvrst pa čipki daje specifičan prozirni izgled.

Paška čipka izrađuje se na igle, a prvi put spominje se u 15. stoljeću. Specifično za čipku s ovog otoka je što nije rađena po šabloni nego su čipkarice s koljena na koljeno prenosile tajne njezine izrade.

Pavlinski su svećenici u Lepoglavu donijeli vještinu izrade čipke na batiće i za izradu te čipke koristi se veoma tanak pamučni ili laneni konac. Lepoglavska čipka uglavnom ima stilizirane oblike flore i faune te barokne i geometrijske motive.

Izvor: Večernji list

UDRUGA JANJEVO ZAGREBSredišnji ured
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI KONTAKTIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.
UDRUGA JANJEVO ZAGREBSjedište
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI PARTNERIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.

Copyright  Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.

Copyright Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.