bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Don Anto Baković: žrtva burnog vremena

09.03.2012.

Dokumentarni film “Don Anto Baković: Od mlade do zlatne mise”, autora Obrada Kosovca, predstavljen je u srijedu, 8. veljače, u zagrebačkom muzeju Mimara. Prikazan je život don Ante Bakovića kroz muku i trpljenje, ali i radost i plodove dugogodišnjeg pastoralnog rada. Gledajući životni put jednog od živućih svjedoka vremena Drugog svjetskog rata, komunističkog sustava te demokratskih promjena, iščitava se poruka života koji ne odustaje od vjere i pomaganja drugome čovjeku.

Dokumentarni film “Don Anto Baković: Od mlade do zlatne mise”, autora Obrada Kosovca, predstavljen je u srijedu, 8. veljače, u zagrebačkom muzeju Mimara. Prikazan je život don Ante Bakovića kroz muku i trpljenje, ali i radost i plodove dugogodišnjeg pastoralnog rada.

Gledajući životni put jednog od živućih svjedoka vremena Drugog svjetskog rata, komunističkog sustava te demokratskih promjena, iščitava se poruka života koji ne odustaje od vjere i pomaganja drugome čovjeku. Kako je i sam Baković rekao u filmu, poziv nije dobio na misi niti moleći se, već u trenutku kad je gledao svog župnika kojeg su nevinog osudili na smrt u Sarajevu. Taj trenutak ostao je u malom Anti Bakoviću zauvijek zacrtan te ga doista odvele prema svećeničkom pozivu.

Također, Baković je jedini živi svjedok mučenja blaženica Drinskih mučenica, jer je upravo on s majkom našao mrtva tijela časnih sestara na Drini.

Film opisuje i Bakovićev pastoralni rad s djecom i mladima te je prikazano kako su ga vlasti ili zatvarale ili zahtijevale da radi ondje gdje nitko neće čuti za njega. Tako je proveo deset godina u zatvoru iz kojeg nije ni znao hoće li živ izaći, a u svaku župu gdje je došao okupio je župljane i svoje ideje provodio u djelo. Kad je kao svećenik bio u župi Janjevo okupio je djecu u zbor „Bijeli anđeli“ koja su putovala tadašnjom Jugoslavijom i Europom.

Danas je poznat kao voditelj Hrvatskog populacijskog pokreta kojim se promiče zaštita demografske slike Hrvatske.

Don Anto Baković rođen je 1931. godine u Goraždu. Za svećenika je zaređen 1959. godine. Kao bogoslov, a kasnije i svećenik, proveo je 10 godina robijanja u 7 zatvora. Njegova prva svećenička župa bila je Kakanj (1959.), slijedila je župa Korićane na Vlašić planini (1960.). Krajem šezdesetih odlazi na službu u Janjevo, a 1975. postaje župnikom u Maglaju gdje gradi svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zbog bolesti je umirovljen 1983. godine. Od tada proučava pitanja demografske obnove Hrvatske, a od 1990. godine bavi se istraživačkim radom o hrvatskim mučenicima XX. stoljeća. O tome je do sada objavio i više djela: “Drinske mučenice”, “Dječak s Drine” i “Svećenici – žrtve poraća” koje je prethodilo enciklopedijskom djelu “Hrvatski martirologij XX. stoljeća”.

 

UDRUGA JANJEVO ZAGREBSredišnji ured
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI KONTAKTIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.
UDRUGA JANJEVO ZAGREBSjedište
Posjetite nas u našim prostorijama i saznajte o našim aktivnostima.
LOKALNI PARTNERIGdje nas možete naći?
https://www.janjevo.info/wp-content/uploads/2021/11/footer-map3.png
PRATITE NASDruštvene mreže
Udruga Janjevo Zagreb aktivna je na društvenim mrežama putem kojih objavljuje važne informacije.

Copyright  Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.

Copyright Udruga Janjevo Zagreb. Sva prava pridržana.